Goudprijs

Wanneer men in gouden munten verhandeld is het belangrijk om te weten wat de actuele goudprijs is en welke factoren deze goudprijs of de waarde van gouden munten bepalen. Deze goudprijs wordt meestal uitgedrukt in "dollar per troy ounce" maar zal in Europa ook vaak worden uitgedrukt in euro per kilogram of euro per gram.

Goudprijs op lange termijn

In goud beleggen op lange termijn is altijd een goede investering doordat de goudprijs bijna continue blijft stijgen. Er zijn heel wat factoren die de goudprijs beïnvloeden maar deze factoren doen in bijna alle gevallen de goudprijs stijgen. Regelmatig wordt er weer een nieuwe recordprijs voor goud bevestigt en dat is niet zo verwonderlijk.

Actuele Goudprijs

Goudprijs per troy ounce Goudprijs per kilo
Goudprijs per troy ounce Goudprijs per kilo

Factoren die de goudprijs beïnvloeden

  • Onzekerheid: Op de financiële markt heerst er vaak een onzekerheid over in wat te beleggen en de risico's verbonden met deze belegging. De risico's om in goud te beleggen zijn vrij miniem en zullen in tijden van crisis de vraag naar goud doen omhoog krikken en hierdoor de goudprijs doen stijgen.
  • Vermindering van aanbod: Het aanbod van goud is de laatste jaren sterk verminderd doordat er wereldwijd minder goudmijnen zijn en er geen vernieuwde technieken zijn om makkelijke goudmijnen te vinden en te exploiteren.
  • Opslaan van Goud: Verschillende overheden zoals Rusland en China hebben een nood aan fysiek goud en doordat ze goudstaven opslaan is er een kleiner aanbod van goud om de markt wat de goudprijs omhoog drijft. Niet enkel overheden maar ook centrale banken slaan goudstaven op terwijl deze vroeger het goud distribueerden.