Goudkoersen

Hoewel de goudkoersen in de voorbije jaren enorm gestegen zijn is het toch verstandig om de goudkoers te controleren voor men goud koopt of verkoopt. De goudkoersen kunnen schommelen door de beschikbaarheid van goudmunten of goudstaven op de markt. De goudkoersen worden meestal uitgedrukt in Amerikaanse dollar per troy ounce of euro per kilo.

Invloed goudkoersen

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de goudkoersen. De voornaamste factor is het aanbod en de vraag naar goud. Tegenover vroeger wordt er minder goud uit goudmijnen gehaald waardoor er minder aanvoer is van nieuw goud. Daarboven zijn er veel banken en landen die goudstaven opslaan als investering maar waardoor er weer minder goud op de markt beschikbaar is. Deze landen doen dat vooral door de onzekerheid in waarde van de dollar die nog altijd als internationaal verhandelmiddel wordt gebruikt. De goudprijs blijft hierdoor maar stijgen.

Er zij nog enkele goudmijnen op de wereld waar er nog aan exploitatie moet begonnen worden die de goudkoersen weer zullen doen zakken maar in verloop van tijd zal deze enkel maar stijgen.

Goudkoersen Premie

De premie bij goudkoersen is het verschil in % tussen de "spot" prijs en prijs bij aankoop of verkoop. De spot prijs is de goudwaarde van de goudmunten op basis van de goudkoers. Deze premie kan zowel positief als negatief zijn en zal voor een koper liefst zo laag mogelijk liggen en een verkoper zo hoog mogelijk.